Thursday, July 23, 2009

Spesifikasi Padang HOki

Spesifikasi Padang dan Peralatan

Padang Permainan

1. Padang permainan berbentuk segi empat tepat :
a. Panjang : 91.40 meter
b. Lebar : 55.00 meter
c. Ditanda dengan garisan-garisan jelas, disyorkan berwarna putih,
berpandukan pelan tersebut.

2. Semua garisan selebar 75mm, dianggap sebahagian daripada padang dan digaris sepenuhnya iaitu tanpa terputus-putus.
a. Garisan-garisan sempadan yang lebih panjang (91.40 meter) disebut garisan tepi
b. Garisan-garisan sempadan yang lebih pendek (55.00 meter) disebut garisna belakang.
c. Bahagian garisan belakang di antara tiang-tiang gol disebut garisan gol. Disyorkan kawasan minimum larian/bahu (run-off areas) disediakan di luar garisan belakang (5 meter) dan di luar garisan-garisan tepi (4 meter).

3. Tanda-tanda lain;
a. Garisan tengah melintas di tengah-tengah padang.
b. Garisan-garisan 22.90 meter melintasi padang, di mana bahagian tepi berhampiran garisan tengah jaraknya ialah 22.90 meter apabila diukur dari bahagian tepi sebelah luar garisan belakang yang terdekat. Kawasan yang dilingkungi garisan-garisan 22.90 meter, bahagian garisan-garisan tepi yang berkaitan dan garisan belakang tersebut kawasan 23 meter.
c. Garisan-garisan 1.83 meter panjang ditandakan memotong garisan tengah dan garisan-garisan 22.90 meter dengan bahagian tepi sebelah dalam garisan-garisan ini sejauh 4.55 meter dari dan selari dengan bahagian tepi di sebelah luar garisan-garisan tepi.
d. Garisan-garisan 300 mm panjang ditandakan di dalam padang di atas setiap garisan tepi, dengan jarak bahagian tepi di sebelah dalam garisan-garisan ini ialah 14.63 meter dari dan selari dengan bahagian tepi sebelah dalam garisan-garisan belakang.
e. Garisan-garisan 300 mm panjang ditandakan di dalam adang di atas setiap garisan tepi, iaitu bahagian tepi sebelah luar garisan-garisan ini ialah 5 meter dari dan selari dengan bahagian tepi sebelah dalam garisan-garisan belakang.
f. Garisan-garisan 300mm panjang ditandakan di dalam padang di atas setiap garisan belakang di kedua-dua belah pintu gol pada jarak 4.55 meter dan 9.14 meter bila diukur dari penjuru luar tiang gol yang berhampiran ke bahagian tepi di sebelah luar garisan-garisan (300mm) tersebut.
g. Garisan-garisan 150 mm panjang ditandakan di luar padang di atas kedua-dua garisan belakang, iaitu jarak dalaman garisan-garisan ini ialah masing-masing 1.83 meter dari tengah-tengah garisan belakang.
h. Tanda-tanda penalti strok bergaris pusat 150mmditandakan di hadapan bahagian tengah setiap pintu gol di mana pusat tanda ini ialah 6.40 meter bila diukur daripada bahagian tepi sebelah dalam garisan gol.

4. Bulatan Menjaring
a. gaisan-garisan panjang 3.66meter ditandakan di dalam padang, selari dengan dan sejauh 14.63 meter ari garisan belakang. Jarak 14.63 meter dari garisan belakang. Jarak 14.63 meter ini diukur dari tepi bahagian luar garisan belakang hingga ke tepi bahagian luar garisan.
b. Garisan-garisan ini disambung tanpa terputus-putus ke dua-dua arah untuk bertembung dengan garisan belakang dalam bentuk suku bulatan dengan bulatan tersebut.
c. Kawasan yang dilingkungi oleh garisan-garisan ini, termasuk garisan itu sendiri, disebut bulatan menjaring (kemudian ini dirujuk kepada “bulatan” dalam Peraturan-peraturan ini).

5. Tiada tanda-tanda lain selain daripada yang diterangkan dalam peraturan ini dibenarkan di atas permukaan permainan


6. Tiang-tiang Bendera
a. ketinggian antara 1.20 dan 1.5 meter.
b. Diletakkan pada setiap penjuru padang.
c. Tdak membahayakan dalam apa jua keadaan.
d. Jika tidak boleh dipatahkan, hendaklah dipasang kepada asas yang berspring.
e. Dipasang dengan bendera tidak melebihi 300mm lebar dan panjang.

Tiang Gol
1. Di tengah-tengah setiap garisan belakang;
a. Tiang-tiang gol dan palang gol berwarna putih, segi empat sama, berukuran 51 mm lebardan 75 mm dalam.
b. Tiang-tiang gol tegak berjarak 3.66 meter (ukuran lebar bahagian dalam).
c. Tiang-tiang gol hendaklah diletak di atas tanda luar iaitu bahagian hadapan tiang gol menyentuh tepi sebelah luar garisan belakang.
d. Ketinggian palang mendatar 2.14 meterdari paras tanah (ukuran dalaman) dan dipasang kepada tiang-tiang gol.
e. Tiang-tiang gol tidak boleh terjulur melebihi ketinggian palang mendatar.
f. Palang mendatar tidak boleh terjulur melebihi tepitiang-tiang gol. Bentuk kedua-dua tiang gol dan palang mendatar wajib mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh badan standard negara yang berkenaan.

2. Papan Tepi (Side Board)
a. Panjang : 120 meter (minimum) ; ketinggian 460mm
b. Diletak di atas padang tegak lurus (90 ) kepada garisan belakang, dipasang kepada bahagian tiang gol tetapi tanpa menambahkan kelebarannya, dan kepada bahagian hujung papan belakang.
c. Dicat dengan warna gelap di seebelah dalamnya.

3. Papan Belakang (Back board)
a. Panjang : 3.66 meter, ketinggian : 460mm
b. Diletak di atas padang pada hujung papan tepi.
c. Dicat dengan wana gelapdi sebelah dalamnya.

Jaring Gol
1. Dipasang kepada bahagian belakang tiang-tiang gol dan palang
2. Gol pada jarak tidak melebihi 150 mm, dan hendaklah melitupi bahagian luar papan belakang dan tepi.
3. Hendakalah dipasang dengan cara yang dapat memastikan bola
4. tidak menembuhi celah-celah di antara jaring dan tiang-tiang gol, palang mendatar, papan tepi dan papan belakang.
5. Dipasang secara kendur supaya bola tidak memantul semula
6. ke dalam padang permainan.
7. saiz mata jaring (mesh) tidak melebihi 45 mm.


Peralatan Hoki

Kayu Hoki

1.Permukaan rata di belah kiri sahaja. Bahagian untuk bermain ialah seluruh permukaan rata kayu dan sepanjng bahagian pemegang di atas dan sepanjang bahagian pemegang di atas permukaan rata tersebut.

2.Belakang kayu ialah baki keseluruhan kayu

3.Hulu kayu, iaitu bahagian lebih bawah daripada tempat penyambung (splice), mesti berbentuk melengkung, dibuat daripada kayu, tumpul (rounded edges) dan tidak berlubang, berlekuk atau sebarang tambahan. Bahagian hulu yang melengkung boleh mempunyai panjang maksimum 100mm bila diukur secara tegak dari bahagian bawah permukaan rata kayu dan selari kepada pemegang.

4.Baki bahagian kayu tidak boleh mengandungi logam atau sebarang bahan logam.
5.Kecuali ulu kayu yang melengkung, lain-lain bahagian hendaklah lurus. Bila diletak mendatar di atas permukaan yang rata, lengkungan kayu itudengan permukaan yang berkenaan tidak boleh berjarak melebihi 20mm.
6.Berat maksimum 737 gram
7.Pita (tape) dan damar boeh disapu pada kayu untuk mencegah kehausan dengan syarat permukannya tetap licin.
8.Saiz kayu, termasuk sebarang bulatan, mesti bleh menembusialat gelang yang mempunyai garis pusat dalaman 51mm. Kayu hoki telah mempunyai bentuk tradisional dan bentuk ini dikekalkan. Kayu hoki yang melengkung sehingga 2 sentimeter sama ada dari hujung permukaan kayu ataupun hulunya diluluskan. Walau bagaimana pun, pengenalan bentuk-bentuk baru yang ekstrim tidak dibenarkan. Lemabaga Peraturan-Peeraturan Hoki akan sentiasa memantau prestasi kayu-kayu yang dibuat daripada bahan-bahan tradisonal dan bukan tradisional dan akan menghadkan dan/atau mengharamkan penggunaan kayu-kayu jenis tersebut sekiranya penggunaan kayu-kayu itu menyebabkan perubahan kpada ciri-ciri permainan atau meningkatkan paras bahaya kepada para pemain.

Bola Hoki
1.Berbentuk sfera, keras dan di buat daripada sebarang bahan yang sesuai.
2.Berat minimum bulatan 156 gram, maksimum 163 gram.
3.Ukuran lilit bulatan: minimum 224 mm, maksimum 235mm
4.Permukaan licin tetapi pelipat (seam) atau lekuk-lekuk kecil (indentations) dibenarkan.
5.Warna putih atau seperti dipersetujui.


Pakaian dan Peralatan Pemain

1.Pemain-pemain
a.Dari pasukan yang sama dikehendaki memakai pakaian seragam yang diluluskan oleh persatuan atau kelab mereka.
b.Tdak dibenarkan memakai sebarangan yang boleh membahayakan pemain-pemain lain. Pemain-pemain padang digalak sepenuhnya memakai pelindung betis/pergelangan kaki dan mulut.

2.Penjaga Gol
a.Dikehendaki memakai baju atau pakaian melitupi sebarang pelindung bahagian di atas tubuhnya. Baju atau pakaian ini hendaklah berlainan warnanya daripada yang dipakai oleh pemain-pemain pasukannya mahupun daripada pasukan lawan.
b.Diwajibkan memasang pelindung kepala (protective headgear) kecuali semasa mengambil (bukan mempertahankan penalti strok. Peralatan pelindung keepala yang sesuai : helmet berpelindung muka dan menutup seluruh kepala termasuk bahagian belakang dan kerongkong disyorkan. Pelindung kepala yang direka bentuk dan diluluskan untuk permainan hoki ais biasanyamemenuhi keperluan kebanyakkan penjaga gol. Penjaga gol juga dinasihatkan meemakai lain-lain peralatan pelindung (misalnya untuk melindungi badan, tangan, siku, paha, lutut dan sebagainya) pada setiap masa. Berikut ialah peralatan pelindung yang dbenarkan untuk kegunaan penjaga gol: pelindung tubuh, ped kaki, penendang (kicker), sarung tangan dan pelindung untuk bahagian paha, lengan (upper arm), lengan (forearm) dan siku.
c.Pad, penendang dan pelindung tangan: tidak dibenar mempunyai bahagian tepi yang kasar atau tonjolan.
d.Pad: lebar maximum semasa dipasang kepada kaki penjaga gol ialah 300mm.
e.Pelindung tangan: lebar maksimum 228 mm semasa diletakkan di atas permukaan yang rata dan menghala ke atas; panjang maksimum 355mm – diukur dari bawah ke penghujung. Tiada pengubahsuaian/ tambahan bagi membolehkan kayu melekat kepada pelindung tangan semasa kayu tidak dipegang.
Gambar 7 : Kawasan Pengadil Hoki


Organisasi Kejurulatihan / Pengajaran

1. Perancangan dan penyediaan:
a. Masa - menggunakan masa yang ada dengan maksima
b. Ruang - menggunakan ruang yang ada dengan maksima
c. Kemudahan - Menggunakan kemudahan yang ada
2. Kaedah pengajaran jurulatih;
a. Memanaskan badan dalam kumpulan
b. Latihan individu
c. Demontrasi
d. Pengajaran rakan sebaya
e. Latihan kumpulan
f. Permainan
g. Pemain dipecahkan mengikut saiz dan tempat supaya urutan pengajaran anda kesinambungan dengan lancar.
h. Setiap sesi dirancang awal supaya tahu apa yang ingin dicapai,apakah kaedah yang hendak digunakan dan sesi organisasi yang dijalankan:
a) Objektif
b) Organisasi
c) Kaedah dan prosedur
d) Penilaian

3. Penilaian:
a. Rekod dan prestasi individu dan pasukan
b. Kehadiran semasa latihan dan sesi lain
c. Sikap pemain kepada jurulatih
d. Sikap pemain kepada pengurusan pasukan

4. Pengajaran Kemahiran Hoki:
a. Kemahiran asas adalah rangka kepada pembinaan pasukan dan kemajuan aspek-aspek permainan.
b. Bila dan dimana dan kenapa sesuatu kemahiran itu digunakan

5. Bagaimana Kemahiran Dipelajari
a. Idea
b. Demostrasi
c. Latihan
d. Maklum balas
e. Modifikasi
f. Progresi

Aplikasi Peraturan-peraturan Permainan

1. Masa Permainan
Dua separuh masa selama 35 minit setiap satu kecuali telah dipersetujui sebelumnya.
a. Masa rehat separuhmasa: 5 hingga 10 minit seperti dipersetujui: pasukan-pasukan menukar bahagian padang.
b. Setiap separuh masa bermula apabila pengadil meniupkan wisel untuk hantaran tengah.

2. Memulakan dan memulakan semula permainan
a. Hantaran tengah;
a) Dimainkan dari tengah padang
b) Tolakan atau pukulan ke mana-mana arah; semua pemain kecuali pemain yang membuat hantaran, hendaklah berada di bahagian padang masing-masing
c) Dilakukan pada permulaan permainan oleh pemain daripada pasukan yang tidak memilih bahagian padang.
d) Selepas separuh masa pertama, oleh pemain daripada pasukan yang tidak memulakan permainan
e) Setelah separuh masa pertama, oleh pemain daripada pasukan yang kena jaringan gol atau gol telah diberi terhadap pasukannya.

3. Hantaran tengah dan memasukkan bola ke dalam permainan semula:
a. Semua pemain dari pasukan lawan sekurang-kurangnya 5 meter dari bola
b. Bola ditolak atau dipukul
c. Bola mesti bergerak sekurang-kurangnya 1 meter.
d. Selepas memainkan bola, pemain berkenaan tidak boleh menyentuh bola lagi ataupun berada berdekatan atau menghampiri bola dalam jarak mainan sehingga bola itu sudah dimainkan oleh pemain lain.
e. Bola tidak boleh diangkat dengan segaja atau mengakibatkan bahaya atau menjurus kepada permainan yang membahayakan.

8. Bola terkeluar padang
a. Bola terkeluar daripada permainan apabila keseluruhannya sudah melepasi garisan tepi atau garisan belakang. Bila berkenaan atau bola lain hendaklah digunakan untuk memulakan semula permainan.
b. Melepasi garisan tepi:
a) Di atas garisan tepi berdekatan dengan tempat bola terkeluar daripada permainan.
b) Pemain yang memainkan bola tidak perluberada sepenuhnya di dalam atau di luar garisan tepi.
c) Diambil oleh seorang pemain dari pasukan lawan.
c. Melepasi garisan belakang:
Oleh pasukan penyerang semasa gol tidak dijaringkan:
a) Sehingga 14.63 meter dari dan bertentangan tempat bola melepasi garisan belakan, selari dengan garisan tepi.
b) Diambil oleh pemain penyerang.
d. Melepasi garisan belakang:
Secara tidak sengaja oleh pasukan pertahanan semasa gol tidak dijaringkan:
a) Di atas garisan tepi, 5 meter dari tiang bendera yang terhampir dengan tempat bola melepasi garisan belakang.
b) Diambil oleh pemain penyerang.
e. Melepasi garisan belakang:
Secara sengaja oleh pasukan pertahanan semasa gol tidak dijaringkan dari satu tanda di atas garisan belakang 9.14 meter dari penjuru luar tiang gol terdekat di mana-mana belah padang yang dipilih oleh pasukan penyerang.
a) Diambil oleh pemain penyerang.
f. Permainan hendaklah dimulakan semula dengan buli apabila:
a) Bola dalam permainan terpaksa digantikan.
b) Berlakunya perlanggaran Peraturan-peraturan serentak oleh pemain-pemain daripada kedua-dua pasukan.
c) Bola tersangkut di dalam ped kaki penjaga gol atau pakaian pemain atau pengadil.
d) Apabila permainan dihentikan kerana kecederaan atau sebab-sebab lain dan tiada pelanggaran Peraturan-peraturan telah dilakukan.

g. Buli
a) Di tempat yang dipilih oleh pengadil tetapi tidak boleh kurang daripada 14.63 meter dari garisan belakang.
b) Seorang pemain daripada kedua-dua pasukan akan menghadap pemain pasukan lawan dengan garisan belakang bahagian padang masing-masing
c) Bola di letak di atas padang di antara kedua-dua orang pemain.
d) Kedua-dua pemain mengetuk padang dengan kayu di sebelah kanan bola; kemudiannya permukaan rata kayu pemain pasukan lawan di atas bola; diulangi tiga kali selang-seli; dan selepas itu mana-mana satu pemain bleh memainkan bola untuk memulakan permainan
e) Pemain-pemain lain berada pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter sehingga bola dimasukkan ke dalam permainan.

1 comment: